Deficitarno zanimanje - Studij brodogradnje

U sklopu projekta Deficitarna zanimanja, u petak, 6. ožujka 2015., u Gimnaziji Franje Petrića  održana je prezentacija Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Prezentaciji je nazočilo 23 učenika. Profesori Jerolim Andrić i Vedran Slapničar na početku izlaganja učenicima završnih razreda iznijeli su podatke o broju upisnih mjesta na određene smjerove. Nakon toga su ih upoznali sa samim tijekom studija brodogradnje. Studij brodogradnje obuhvaća znanja iz fundamentalnih disciplina (matematika, fizika), općih tehničkih i brodograđevnih disciplina. Tijekom studija studenti imaju priliku raditi na različitim praktičnim zadacima u obliku projekata koje vode njihovi nastavnici mentori. U sklopu programa ERASMUS studentima je omogućeno stjecanje međunarodnih iskustava. Osim što studenti iz Hrvatske imaju priliku dio studija odraditi izvan Hrvatske, također je i puno primjera da studenti stranih zemalja dolaze na studij u Hrvatsku. To je samo jedan od pokazatelja da je ovaj studij priznat i van granica Hrvatske.

Širok je raspon poslova koje brodograđevni inženjeri mogu obavljati. Od projektiranja brodova i brodske opreme, nadzora projekata i gradnje, organizacije proizvodnje i gradnje plovnih objekata, pa sve do operacija spašavanja na moru. Profesor Slapničar je učenicima dao podatak da se 90% robne razmjene u svijetu odvija morem, stoga će brodove još dugo godina trebati graditi, popravljati ih i unapređivati. Sve to studenti mogu iskusiti tijekom studija brodogradnje putem timskog rada u malim grupama. S obzirom na omjer broja studenata i profesora, može se reći da je nastava prilagođena individualnim interesima studenata.

Učenici su mogli čuti i kako je organiziran studentski život izvan samih predavanja. Brojne su aktivnosti u kojima studenti sudjeluju u slobodno vrijeme.

Sve što je o studiju predstavljeno kao i podatak da brodograđevnih inženjera nema prijavljenih na Zavodu za zapošljavanje kao nezaposlenih, govori kako bi studij brodogradnje učenici završnih razreda svakako trebali imati u vidu prilikom odabira svog studija.