Održano predavanje "ovisnost o kocki"

U četvrtak, 26. veljače 2015. godine djelatnica Zavoda za javno zdravstvo prof. Marija Škrgatić učenicima 2. a razrednog odjela Gimnazija Franje Petrića održala je predavanje na temu „Ovisnost o kocki“.

Na samom početku predavanja izvijestila je učenike o rezultatima istraživanja Zavoda za zapošljavanje prema kojima je 75% srednjoškolaca barem jednom u životu kockalo. Razlozi zbog kojih osoba krene kockati su različiti. Ponekad je riječ o dosadi i lošem društvu, a često ljudi u kockanju vide mogućnost za rješavanje financijskih problema. No, vrlo je mala ili gotovo nikakva vjerojatnost da će kockom netko riješiti financijski problem. Stvarnost je upravo suprotna. Ne samo da se time ne rješavaju financijski problemi, nego se uz njih pojavljuju i obiteljski problemi, problemi na poslu te oni osobne naravi koji su najčešće povezani s osjećajem gubitka kontrole nad vlastitim životom.

Kockanje je prvi put priznato kao bolest u SAD-u 1980. godine. Doduše, ovisnost o kocki često nazivaju „skrivena bolest“ stoga što ova vrsta ovisnosti nema tjelesnih signala. Može proći prilično dugi period dok osobe bliske kockaru ne prepoznaju da on zapravo ima ovaj ozbiljan problem. Ono što je ključno u prepoznavanju problema jest česta situacija da sami kockari shvate da imaju problem onda kada je već prekasno. Neki od simptoma ove bolesti su: zaokupljenost kockanjem, potreba za sve većim ulozima, učestali napor da se prekine s kockanjem, nemir, razdražljivost, kockanje kao način bijega od problema, laganje članovima obitelji i prijateljima, sudjelovanje u nezakonitim djelima, ugrožavanje veza, obitelji, posla i obrazovanja, posuđivanje velikih količina novca… Da je riječ o zaista velikom problemu upozorava nas podatak da 23-30% ovisnika o kockanju pokuša počiniti samoubojstvo.

Kako do crnog scenarija ne bi došlo, na svima je nama da budemo oprezni kada vidimo da u našoj blizini netko često sudjeluje u „bezazlenom“ klađenju, korištenju poker automata i igara na sreću. Trebalo bi osobu upozoriti na moguće štetne posljedice takvog ponašanja. Ukoliko mi nismo u mogućnosti pružiti joj pomoć, valjalo bi je uputiti da potraži stručnu pomoć. U Zadru je to Služba za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje. Učenici su sa zanimanjem pratili predavanje te pitanjima otvorili raspravu. Pokazali su kako su svjesni opasnosti koje nosi ova opaka ovisnost.